Hillenraad Tech50
Tuinbouw tech-ondernemingen die de wereld gaan veranderen: de HillenraadTECH50
Monitoring greenhouse industry is onze drijfveer om jaarlijks de temperatuur van het badwater te meten: hoe staat de Nederlandse tuinbouw ervoor? Dat doen we eens in de twee jaar met de Hillenraad100 en in dit ‘verlengde tussenjaar’ met de speciale thema-editie HillenraadTECH50.
Natuurlijk was het heel verleidelijk om een update van de vorige thema-editie, de HillenraadSUB40, te maken. Het spotten van de 40 ondernemingen die woest aantrekkelijk zijn voor mensen onder de 40 jaar is immers nog steeds uiterst relevant voor de toekomst van alle ondernemingen in de tuinbouw. Zeker omdat we de nieuwe generatie heel hard nodig hebben. Met hun kennis, kunde en vaardigheden op het gebied van technologie, social media en hun ambities bij invulling van de duurzaamheidsopgave, zullen zij een belangrijke bijdrage leveren.
Oplossing voor wereldvraagstukken
Toch heeft juist een andere actualiteit ons doen besluiten te kiezen voor een nieuw thema. De HillenraadTECH50 met de vijftig meest spraakmakende en veelbelovende ondernemingen in tuinbouwtechnologie. Tuinbouwtechnologie in al zijn facetten speelt niet alleen een belangrijke rol bij het oplossen van wereldvraagstukken op het gebied van vers en veilig voedsel, gezondheid en welbevinden, maar ook bij vraagstukken over efficiënt en effectief gebruik van grondstoffen, water en energie. Dat wilden we graag in de spotlights zetten.
Klimaatverandering en de Covid-pandemie hebben een aantal fundamentele wereldvraagstukken uiterst actueel gemaakt. Hoe gaan we klimaatneutraal produceren, wat produceren we waar en hoe borgen we voedselveiligheid en voedselzekerheid? De tuinbouw en de daar toegepaste technologieën leveren een essentiële bijdrage aan deze vraagstukken.
Technologie op 10 domeinen
Op 28 oktober komt de speciale thema-editie uit en nemen we u mee in de wondere wereld van de tuinbouwtechnologie en de laatste ontwikkelingen hierin. We hebben op de tien leidende technologiedomeinen een selectie gemaakt van 5 Nederlandse en 5 internationale ondernemingen die veelbelovend en spraakmakend zijn. Juist ook om ook te laten zien dat het een wereldwijde trend is om zwaar in te zetten op tuinbouw en technologie. En de enige juiste conclusie is dat de ontwikkelingen nog sneller gaan dan gedacht.
Bestel hier het magazine en ontvang de 50 meest spraakmakende en veelbelovende ondernemingen in tuinbouwtechniek en -technologie op de 10 belangrijkste domeinen, aangevuld met vele interessante interviews en lijsten.
Het HillenraadTECH50-magazine wordt op 28 oktober 2021 gepubliceerd. Je kunt een exemplaar bestellen met vermelding van jouw gegevens. De kosten voor het magazine zijn €15,- plus €7,50 verpakking- en verzendkosten. Het magazine sturen we je per post toe.
TECH50 bestellen
Interviews
De mensen die anders denken en die daarbij gebruik maken van alle relevante technologische mogelijkheden, zijn voor de domeinen uit de HillenraadTECH50 geïnterviewd. Het zijn de autoriteiten binnen dat specifieke domein.
In de komende maanden zullen we deze interviews ook op onze website in de spotlights zetten.
Koert van Mensvoort: “Vooruit naar de natuur”
Koert van Mensvoort is kunstenaar, filosoof, wetenschapper en directeur van Next Nature Network. Zijn Next Nature filosofie draait om het idee dat onze technologische omgeving zo complex, alomtegenwoordig, intiem en autonoom wordt dat we deze als een natuur op zich zelf gaan ervaren. “Vaak worden technologie en natuur recht tegenover elkaar gezet: als dag en nacht. Volgens mij moeten we ze niet als tegengestelden zien. Want: veel nieuwe technologieën voelen eerst onwennig, maar gaan we uiteindelijk als ‘natuurlijk’ ervaren.”
Nico Anten en Leon Simons: “Drie uitdagingen op weg naar smart logistics: Digitalisering, Decarbonisatie en Disruptie”
Zonder goede logistiek loopt de tuinbouw snel vast. De producten die we in Nederland telen, moeten hun weg vinden naar de eindgebruiker en de producten die we importeren, hebben vervoer nodig vanuit hun productieland.
Sjoukje Heimovaara: “Nieuwe genetische tools: volop kansen, maar een ingewikkeld vraagstuk”
“Nieuwe genetische tools, zoals CRISPR-Cas, bieden beslist zeer interessante mogelijkheden. Maar designerplanten, waarbij we alle eigenschappen zelf bepalen, zijn nog heel ver weg. Voorlopig blijft de klassieke veredeling de kern van het veredelingsproces”, aldus Sjoukje Heimovaara.
Leo Marcelis: “Vertical farming: waar liggen de kansen?”
Optimale benutting van de ruimte, gegarandeerde productie, minder gebruik van water en gewasbeschermingsmiddelen, minder transportkosten: het lijstje met voordelen van vertical farming is indrukwekkend. Is dit echt het ei van columbus en gaan we straks bij iedere stad, overal ter wereld, wolkenkrabbers vol tomaten- en slaplanten zien? Wordt dit het antwoord op het wereldwijde voedselvraagstuk?
Maurits Kreijveld: “De vraag ten diepste snappen: dáár draait het om”
Platformeconomie: het is een woord dat steeds vaker opduikt in de tuinbouw en door sommige ondernemers wordt gezien als dé sleutel tot succes. Want kijk maar eens naar uber, airbnb, thuisbezorgd en bol.com: platformen die de markt op hun kop hebben gezet. Moeten en kunnen we mee in deze trend of is die ambitie een maatje te groot?
Jim Stolze: “Kunstmatige intelligentie wordt een van de belangrijkste gereedschappen van de tuinbouw”
Over de mogelijkheden van ai voor de tuinbouw zegt Jim Stolze: “alleen kunstmatige intelligentie gaat de tuinbouw niet redden. Maar het wordt wel een van de belangrijkste gereedschappen.”
Marcel van Haren: “Gezamenlijke strategie nodig voor de overgang naar smart industry”
“Nederland staat als fabrikant en exporteur van technologie voor de food- en agrisector in de wereldwijde top drie, maar de concurrentie zit ons op de hielen. We moeten echt stappen zetten om die koppositie te behouden”, aldus Marcel van Haren.
Marcel Zevenbergen: “Focus sensortechnologie ligt op realtime metingen”
Oké, het is misschien een van de grootste clichés, maar: meten is weten. En dus verzamelen we in de tuinbouw al sinds jaar en dag gegevens, die we gebruiken om de teelt te optimaliseren. Temperatuur-, luchtvochtigheid- en co2-metingen zijn niet meer weg te denken en daar komen er steeds meer bij.
Annie van de Riet: “As A Service-concepten in de tuinbouw gaan er vroeg of laat komen”
Greenhouse technology as a service. “Anders gezegd: De klant vraagt dan niet meer om een kas, maar om een bepaalde opbrengst aan bijvoorbeeld tomaten. Het is vergelijkbaar met de overstap van autobezit naar mobility as a service: mensen willen geen auto, ze willen mobiliteit.
Sander Hogewoning: “Led wordt dé standaard in de belichte tuinbouwproductie”
“Binnen tien jaar wordt in de belichte tuinbouw op een enkele uitzondering na alleen nog maar gebruikgemaakt van ledbelichting”, voorspelt Sander Hogewoning van Plant Lighting. “son-t gaat nagenoeg verdwijnen en waarschijnlijk sneller dan veel mensen denken. Led is veel efficiënter en flexibeler en daarmee interessanter.”
Tech50-redactie
Ode aan de tuinbouw
Omdat de SUB40 vindt dat innovatie één van de drie belangrijkste criteria is voor de aantrekkelijkheid van het tuinbouwcluster qua impact en als kenmerk van een potentiële werkgever, betrekken we juist hen in de samenstelling van de HillenraadTech50. We vormen met een team van gedreven SUB40-professionals de thema-redactie en zijn met hen op zoek gegaan naar de ultieme Tech50-bedrijven.
Contact
Heb je vragen of opmerkingen over de HillenraadTech50-competitie, het Tech50-magazine, -initiatief of -event? Neemt dan contact op met de organisatie via: info@hillenraad100.nl. Je ontvangt binnen 1 werkdag een reactie.
Uiteraard kun je ook telefonisch jouw vraag stellen. Bel dan met 0174 610 438
De organisatie van de HillenraadTech50 is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur