Artikelen uit de HillenraadSUB40
Hillenraad100 – editie 2024
De 20ste editie van de toonaangevende Hillenraad100 komt 1 november 2024 uit. Op 9 juli keken de leden van het Expertcomité met een kritische blik naar de genomineerden voor de lijst en kwamen tot een voorlopige ranking.
Hortigala van het Jaar 2024
De bekendmaking van de Hillenraad100 – editie 2024 zal traditiegetrouw plaatsvinden tijdens het Hortigala van het Jaar op 1 november.
Hillenraad Horti Convention 2023
Op donderdag 2 november 2023 debatteerden vijf politici met elkaar en met een zaal vol toonaangevende tuinbouwondernemers. Deze Hillenraad Horti Convention had als doel om politiek en bedrijfsleven nader tot elkaar te brengen.
Enza Zaden nummer één in Hillenraad100
Op vrijdag 4 november jl. werd in het Kunstmuseum Den Haag de Hillenraad100 bekendgemaakt. De lijst met de honderd meest toonaangevende ondernemingen in de Nederlandse (glas)tuinbouw wordt dit jaar aangevoerd door Enza Zaden. Themaprijzen waren er voor Floral Trade Group, ISO Group en Best Fresh. Vanwege de uitdagingen waar de sector voor staat was gekozen voor een inhoudelijke bijeenkomst voor de bekendmaking: de Hillenraad Horti Convention. Centraal thema daarbij was het dilemma tussen individualiteit en collectiviteit.
Koert van Mensvoort: “Vooruit naar de natuur”
Koert van Mensvoort is kunstenaar, filosoof, wetenschapper en directeur van Next Nature Network. Zijn Next Nature filosofie draait om het idee dat onze technologische omgeving zo complex, alomtegenwoordig, intiem en autonoom wordt dat we deze als een natuur op zich zelf gaan ervaren. “Vaak worden technologie en natuur recht tegenover elkaar gezet: als dag en nacht. Volgens mij moeten we ze niet als tegengestelden zien. Want: veel nieuwe technologieën voelen eerst onwennig, maar gaan we uiteindelijk als ‘natuurlijk’ ervaren.”
Nico Anten en Leon Simons: “Drie uitdagingen op weg naar smart logistics: Digitalisering, Decarbonisatie en Disruptie”
Zonder goede logistiek loopt de tuinbouw snel vast. De producten die we in Nederland telen, moeten hun weg vinden naar de eindgebruiker en de producten die we importeren, hebben vervoer nodig vanuit hun productieland.
Sjoukje Heimovaara: “Nieuwe genetische tools: volop kansen, maar een ingewikkeld vraagstuk”
“Nieuwe genetische tools, zoals CRISPR-Cas, bieden beslist zeer interessante mogelijkheden. Maar designerplanten, waarbij we alle eigenschappen zelf bepalen, zijn nog heel ver weg. Voorlopig blijft de klassieke veredeling de kern van het veredelingsproces”, aldus Sjoukje Heimovaara.
Leo Marcelis: “Vertical farming: waar liggen de kansen?”
Optimale benutting van de ruimte, gegarandeerde productie, minder gebruik van water en gewasbeschermingsmiddelen, minder transportkosten: het lijstje met voordelen van vertical farming is indrukwekkend. Is dit echt het ei van columbus en gaan we straks bij iedere stad, overal ter wereld, wolkenkrabbers vol tomaten- en slaplanten zien? Wordt dit het antwoord op het wereldwijde voedselvraagstuk?
Maurits Kreijveld: “De vraag ten diepste snappen: dáár draait het om”
Platformeconomie: het is een woord dat steeds vaker opduikt in de tuinbouw en door sommige ondernemers wordt gezien als dé sleutel tot succes. Want kijk maar eens naar uber, airbnb, thuisbezorgd en bol.com: platformen die de markt op hun kop hebben gezet. Moeten en kunnen we mee in deze trend of is die ambitie een maatje te groot?
Jim Stolze: “Kunstmatige intelligentie wordt een van de belangrijkste gereedschappen van de tuinbouw”
Over de mogelijkheden van ai voor de tuinbouw zegt Jim Stolze: “alleen kunstmatige intelligentie gaat de tuinbouw niet redden. Maar het wordt wel een van de belangrijkste gereedschappen.”