Als het aan KUBO zelf ligt, denkt men de komende jaren bij het horen van de naam KUBO: ‘Ah, de mensen achter die slimme software, de bedenkers en makers van Pylot.’ Wouter Kuiper en zijn onderneming zien kansen in een geheel nieuwe richting. Een richting waarin het draait om woorden als API en AI. De winnaar van de Hillenraad100 – editie 2019 hebben we bewust als eerste onder het vergrootglas gelegd.
De ogen van Wouter Kuiper, CEO van KUBO, worden geopend als een Chinese tuinbouwondernemer hem zo’n twee jaar geleden de prangende vraag stelt wanneer robots eindelijk het werk in de kassen gaan overnemen. Want de factor arbeid blijft toch problematisch. Problematisch, omdat soms niet voldoende (gekwalificeerde) mensen te vinden zijn. Problematisch, omdat mensen onvermijdelijk fouten maken. Problematisch, omdat ter plekke te weinig kennis is om optimaal te kunnen telen. Wouter Kuiper gaat met die vraag aan de slag. En dan niet direct met robots, maar door eerst de afhankelijkheid van menselijke factor te reduceren met de veel betere benutting van data. En zo ziet in 2019 Pylot het levenslicht, de dienst waarmee KUBO een geheel nieuwe richting inslaat: die van Software-As-A-Service.
Evolutie naar techbedrijf
De gedachte achter Pylot is de constatering dat glastuinbouwbedrijven een stroom aan data genereren uit bijvoorbeeld hun klimaatsystemen. Al die gegevens zijn niet als vanzelf waardevol, want de menselijke interpretatie ervan is soms lastig. Pylot maakt die interpretatie glashelder. Data uit klimaatcomputers van verschillende leveranciers, van verschillende locaties, op verschillende tijden, het wordt allemaal eenvoudig inzichtelijk en real-time gepresenteerd. Het vertelt een teler exact waarom op de ene locatie de opbrengst x is en op de andere locatie y. Dat biedt perspectief: output wordt input. En het is aantrekkelijk voor investeerders, die zo meer zekerheid krijgen over rendement. Door toepassing van deze – ook voor KUBO – nieuwe technologie, komen nieuwe markten en klanten in het vizier.
Van API naar AI
De stap naar een echt techbedrijf is met Pylot nog maar net ingezet. Met nog meer nieuwe technologie als Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning liggen baanbrekende concepten in het verschiet. Zo wordt hier gedacht aan een kas die volledig autonoom beslissingen kan nemen over licht, temperatuur, CO2, waterverbruik en voeding. Een kas die puur op basis van technologie keer op keer dezelfde output levert. Gegarandeerd. Met zo min mogelijk tussenkomst van de menselijke factor. Pylot biedt meerwaarde door technologie én de digitale mindset is overduidelijk aanwezig; twee belangrijke criteria die de onderneming Tech50-waardig maken.